Jullie hebben wellicht al meerdere berichten gelezen over het Match & Work project, waarbij Antilopen en LHV van het Sportcomplex Buiningpark een dagbesteding locatie (wilden) vormen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nu is dat wegens allerlei redenen, waaronder corona, steeds een lastiger verhaal gebleken. Maar gelukkig is er sinds enkele weken tóch elke dinsdag een groepje mensen aan de slag die allerlei klussen uitvoeren, waar wij bij Antilopen en LHV heel blij mee zijn!*

Het gaat om een groepje leerlingen van het Beekdal, een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs in Amersfoort, dat in ons sportcomplex een ‘begeleide externe stage’ volgen. Er zijn 5 leerlingen van 17-18 jaar, begeleid door iemand van de school, wekelijks aan de slag om allerlei klussen uit te voeren, waar wij als leden eigenlijk veel te weinig benul van hebben. Bijna als een soort van onzichtbare behulpzame kaboutertjes dus!

Of is het je misschien opgevallen dat de bomen op de binnenplaats prachtig gesnoeid zijn, dat er weinig zwerfvuil op de parkeerplaats ligt, dat de ramen blinken als nooit tevoren en dat de tribunes heerlijk stofvrij zijn? Typisch van die zaken die niet opvallen als het ‘goed’ is, maar des te meer zou opvallen als het vies of onverzorgd zou zijn. En waar wij allemaal dus heel blij mee zijn! Helaas kunnen wegens de huidige situatie niet alle klussen worden uitgevoerd zoals gehoopt, zoals het voorbereiden van snoepzakjes en tosti’s voor verkoop in de kantine. 

Ronald Abbring  van Antilopen en Paul Visser van LHV zijn namens de sportclubs betrokken bij het traject, zij bedenken de klussen die worden uitgevoerd, zijn op dinsdag aanwezig om deze klussen uit te zetten en hebben contact met Paula Pomstra, die als begeleider van het Beekdal wekelijks aanwezig is. De samenwerking is nog pril, maar smaakt volgens Ronald desondanks al naar meer. “Het is natuurlijk jammer dat de leerlingen nog niets kunnen doen ter nazorg van en ter voorbereiding op de competitieweekenden, maar er worden nu al zoveel klussen opgepakt die anders gewoon zouden blijven liggen. Ik vind het erg mooi om te zien dat de leerlingen daar ook voldoening uit halen.” Paul sluit zich daar helemaal bij aan: “Ik vind het een erg leuke samenwerking, ben heel tevreden over de manier waarop we dit zo kunnen organiseren. Het zijn ook erg leuke mensen die wekelijks bij ons over de vloer komen!” 

Paula is –ondanks deze begrijpelijke corona beperkingen- ook enthousiast over de samenwerking. “Het is een prachtige locatie, dichtbij school, waar onze leerlingen op een fijne en laagdrempelige manier kunnen oefenen met ‘werknemers vaardigheden’. Zoals het uitvoeren van een opdracht, nadenken wat daarvoor moet gebeuren en hulp vragen is dat nodig is. Het voordeel van deze locatie is, is dat er niet zoveel werkdruk is. We willen het natuurlijk wel goed doen en de leerlingen moeten het ook serieus nemen, maar er zit geen strakke deadline op. Daarnaast vind ik het fijn om te merken dat de mensen ter plekke ook echt dankbaar zijn voor wat we doen. Een fijne werksfeer!”

Niet alleen Antilopen en LHV zijn blij met deze versterking vanuit het Beekdal, ook de SNO is de leerlingen zeer dankbaar, zoals ze zelf ook al aan de leerlingen hebben laten weten. Zo vormt deze vorm van maatschappelijke samenwerking een win-situatie voor alle gebruikers van ons mooie sportpark. En we hopen natuurlijk van harte dat we binnenkort mogen genieten van eigenhandig door de Beekdal leerlingen gemaakte tosti’s! 

*Helaas geldt ook voor deze doelgroep dat de huidige aanscherping van de maatregelen tijdelijk zorgt voor een pauze van samenwerking. Maar we kijken ernaar uit deze voort te zetten zodra dat weer mogelijk is.