Naast sportieve prestaties leveren de sportverenigingen sinds kort ook een heel duurzame prestatie. De leden van korfbalclub Antilopen en handbalvereniging LHV kunnen het jaarlijkse energieverbruik van hun beide kantines voortaan zelf opwekken met 96 zonnepanelen op het dak van de naastgelegen turnhal. Wethouder Wim Vos opende vandaag het zonnedak. 

Voorzitter Marita Voogt van handbalvereniging LHV vertelt hoe dit tot stand kwam: “De wens om zonnepanelen te plaatsen hadden we al langer, alleen ligt het dak van onze kantines niet zo gunstig. Daarop zonnepanelen plaatsen, zou niet rendabel zijn. Toen zijn we verder gaan kijken en kwamen we op het idee om het dak van het gemeentelijk sportcentrum Buiningpark te gebruiken. De gemeente reageerde positief en hebben het dak beschikbaar gesteld: onze zonnepanelen liggen nu dus op het dak van het sportcentrum van de gemeente.”

Initiatieven uit de samenleving
Wethouder Wim Vos vindt het goed om te zien dat LHV en Antilopen hun verantwoordelijkheid pakken en meedoen aan de energietransitie. “Als gemeente zien we natuurlijk graag dat er vanuit de gemeenschap vele initiatieven ontstaan om te verduurzamen. Dat supporten we waar we kunnen. Momenteel zijn we met sportverenigingen ook bezig om te helpen bij het overschakelen naar energiezuinige led-buitenverlichting.” 

Slimme investering
Voorzitter Michel Lerou van KC Antilopen is trots op de duurzame oplossing die zijn club samen met LHV en Stichting Clubgebouw Buiningpark realiseerde. “We willen een duurzame vereniging zijn zowel vanuit klimaat- als uit financieel oogpunt. We besteden immers behoorlijk veel geld aan energie.” De verenigingen hebben gebruikgemaakt van de subsidieregeling voor sportaccommodaties en verwachten de investering in ongeveer 6 jaar terug te verdienen.